Storm en schade: welke verzekering dekt wat?

De totale stormschade in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo veroorzaakten alleen al de zomerstormen van 2016 voor € 500 miljoen schade. Een goede verzekering tegen stormschade is dus geen overbodige luxe. Maar welke verzekering dekt welke schade?

Opstalverzekering woonhuis

Als de storm schade aan uw huis veroorzaakt, kunt u een beroep doen op uw opstalverzekering. Alles wat vastzit aan het huis, valt onder de opstalverzekering. Als huiseigenaar sluit u zelf een opstalverzekering af. Heeft u een eigen risico? Dan moet u wel een deel van de herstelkosten zelf betalen.

Woont u in een huurhuis, dan sluit de woningeigenaar of woningbouwvereniging een opstalverzekering af. Heeft u uw huis op eigen kosten verbouwd en wilt u dit verzekeren? Dan is het verstandig om bij uw inboedelverzekering een huurdersbelang af te sluiten.

Inboedelverzekering

Heeft u schade aan zaken die niet vastzitten aan uw huis? Dan moet u deze claimen op uw inboedelverzekering. Houd er rekening mee dat spullen die buiten staan niet altijd (geheel) worden vergoed door de inboedelverzekering.

Uitzonderingen

Houd er rekening mee dat veel verzekeraars uitzonderingen hanteren. Als u uw woning slecht heeft onderhouden, kan dat reden zijn voor een lagere of zelfs geen schadevergoeding. Heeft u waterschade maar stonden de ramen open? Ook dan is de kans groot dat de verzekeraar niet uitkeert.

Auto

Stormschade aan uw auto wordt niet gedekt als u alleen een WA-verzekering heeft. Een all riskverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer en storm wel, evenals een beperkt cascoverzekering.

Schade: wat moet u doen?

Mocht de storm schade veroorzaken aan uw bezittingen, doe dan het volgende:

  • Als er sprake is van een grote schade, bijvoorbeeld omdat uw dak is weggewaaid of er een boom op uw huis is gevallen, kunt u het beste de brandweer bellen. Is er sprake van een noodsituatie? Bel dan 112.
  • Maak foto’s van de schade. Die kunnen eventueel als bewijs dienen, mocht u het niet eens zijn met de uitkering van de verzekeraar.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met ons kantoor. Wij schakelen direct een expert in die de schade in kaart brengt en begroot.

Meer informatie

Wilt u zeker weten dat u goed bent verzekerd tegen stormschade of overweegt u om één of meerdere verzekeringen aan te passen? Neem dan gerust contact met ons op.